2009. január 4., vasárnap

Második adás - műsor szerkezete

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a mai adás zeneszerzője Chopin lesz és a művészek tanúságtételében az Ő életéről és hitéről beszélek majd. De előtte A Gondolatok a Szép Szeretetről műsorpontban arról a kétséégbejtő kérdésemről mesélek, mellyel az elmúlt hetekben néztem szembe, és tudom, hogy még sokszor szembe kell néznem. Olyan kérdés ez ami megállít, és fáj, ha nem tudod rá a választ: Mi a szeretet? Egyszerű nem? És akár közhelyes kérdésnek is tekinthetjük, de amikor arra eszmélsz, hogy alapjáraton nem érted a szeretet lényegét, akkor megszűnik közhelyesnek lenni, adott pillanatban már kínos is, hiszen a világ legfontosabb dologjára nem tudsz válaszolni, és duplán kínos egy keresztény számára nem? Egy keresztény számára a legfontosabb parancs, hogy Szeresd Uradat, Istenedet, aztán szeresd felebarátodat, aztán ugye az ellenségről ne is beszéljünk. Nem érteni a szeretet lényegét nem csak kínos, de élet-halál kérdése.
Mit mond a szentírás a művészetről? Bármit tesztek az Isten dicsőségére tegyétek. Ezt az igét jártuk körül, a művészet irányára és végső céljára tekintettünk inkább, ma pedig az alkotóra, az önmagát gyötrő emberre és Isten kapcsolatára öszpontosítunk ma.
Művészek a művészetről műsorpontban Makoto Fujimura kortárs képzőművész segítségével probáljuk majd a művészet lényegét megragadni, akinek meghatározása igencsak összecseng majd a szentírási részlettel és a szeretetet megérteni kívánó gondolataimmal.
Ennyit előljáróban arról, hogy mivel készültem mára. Most pedig újból Chopint hallhatunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése